İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Antalya Forklift Alım Rehberi

Antalya Forklift Alım Rehberi

ANTALYA FORKLİFT ALIM REHBERİ

Forkliftler paletli yükleri çatallarıyla kaldırıp götürmeye, yüklemeye, istiflemeye yarayan, operatörün üzerine binip kullandığı araçlardır. Nadirde olsa özel yükler için çatal yerine ataşman denen aparatlar kullanılır. Forkliftlerin kapasiteleri genellikle 1,5-8 ton olur. 40 tona çıkan özel forkliftlerde vardır. Yükü kaldırma yükseklikleri 3-7m arasındadır. Forkliftler taşıdıkları yükü arkalarında bulunan karşı ağırlıkla dengelerler. Bundan dolayı boyutlarına göre çok ağır, zorlanan ve bakımı hassas makinelerdir. 3 ton yük kaldıran bir forkliftin kendi ağırlığı 4,5 ton, yüklü ağırlığı da 7,5 ton’dur. Aynı zamanda çok yüksek manevra kabiliyetine sahiptirler.

ÖNEMLİ NOT: İşletmenin ihtiyacına tam cevap verecek bir forklifti seçerken aşağıdaki noktalara dikkat ederek, uygulamayı, yükü, ortamı, zemini yerinde incelemek ve uygun modele karar vermek en doğru yoldur. Bu konuda eğitimli ve tecrübeli satış temsilcilerimiz müşterileri devamlı ziyaret etmekte ve teknik özellikleri dolayısıyla gerekli forklifti saptamaktadırlar.

İşletmeye en uygun forklifti seçerken dikkat edilecek hususlar;

Güç tipi
Tonaj
Asansör, yatay kaydırma
Dönme mesafesi – rampa çıkabilme
Ataşman
Lastik seçimi
Vardiya
Diğer opsiyonlar ve aksesuarlar

1. GÜÇ TİPİ YÖNÜNDEN FORKLİFTLER 3’E AYRILIR;

A. DİZEL FORKLİFTLER: Dizel yakıt kullanılan bu tipler, en rahat kullanımı olan forkliftlerdir. 24 saat kullanıp, özel yakıtını tamamlayıp yine 24 saat kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak egzost emisyonu sebebiyle kapalı, havalandırması iyi olmayan mekanlarda kullanımı mümkün değildir. Genellikle dış mekanlarda tercih edilir. CLARK’ta 1.5-8 ton arası mevcuttur.

B. AKÜLÜ ELEKTRİKLİ FORKLİFTLER: Aküsünden elde ettiği elektrik enerjisi aracılığıyla çalışan bu tip forkliftler, “0” egzost emisyonu dolayısıyla gıda gibi sektörlerin vazgeçilmezidir.

Dizel kadar bakım maliyeti olmasa da 3-4 yılda bir aküsünün yenilenmesi gereken bu tip forkliftlerde çift vardiya çalışılmak istendiğinde bir de yedek akü bulundurmak gerekecektir. Zira bu akü yaklaşık olarak 1 vardiya da bitecektir. Şarj süresi ise yaklaşık 8 saat sürecektir. Yedek akü alınması gerekliliği tabiki maliyeti ve işletme giderlerini artıracak bir faktördür. Akülü forkliftle beraber içinde aküsü ve harici redresör (şarj cihazı) gelir. Redresör için monofaze veya trifaze elektrik tesisatı gerekir. Forklift aküleri çok ağır (1-2 ton) ve pahalıdır, (forklift değerinin %25’i gibi). CLARK’ta akülü forkliftler 1,5-3 ton arası mevcuttur. CLARK akülü forkliftleri en yeni ve verimli teknoloji olan AC (alternatif akımlı) motor sistemini kullanır. Bu sayede işletme (bakım) maliyeti ve kullanım süresi bakımından eski teknoloji DC (doğru akım) modellere göre çok büyük avantaj elde edilir.

C. LPG’ Lİ FORKLİFTLER: Motoru normal benzin motoru gibidir. LPG tüp kullanılan bu forkliftler ise egzost emisyonu açısından akülü ve dizel forklift arasında bir noktadadır.
Dizel kadar egzost emisyonu yoktur. Hem dış hem de kısmen iç mekanlarda kullanılacak ise tercih edilir. Ancak yinede toksit egzost çıkışı vardır. LPG tankı olarak normal mutfak tüpleri de kullanılabilir, ancak bu durumda tüpün içindeki gazın %25’i boşaltılamaz (tüp yatık durduğundan). Özel forklift tankı kullanıldığında bu tür bir israf söz konusu olmaz. CLARK’ta 1.5-8 ton arası mevcuttur.