İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Lastiklerin Forklift Kullanımında Etkisi

Lastiklerin Forklift Kullanımında Etkisi

Sanayi ve ticaret sektörü denilince akla gelen “ağır yük taşıma” derdine çare olan forklift araçları, günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. İnsan gücünün yetmediği ağır koli ve eşyaları kolaylıkla kaldırabilmesinin yanı sıra, bunları taşımak ve gerektiği zaman indirmek için de kullanılır. Genellikle ağır yük gemilerinin bulunduğu limanlarda, depolama alanlarında ve insan gücünün yetmediği yükleri taşımak adına şantiyelerde bulunmaktadır.

Forklift üzerindeki lastiklerin seçimi ise oldukça önemlidir. Nitekim zaman ve tasarruf adına lastik seçimi oldukça elzemdir. Forklift üzerine takılabilen lastik oranı zaten belli olan bir şeydir. Bunun yanı sıra 120-130 PSI ayarında bir hava basıncına sahip olması gerekiyor. Havalı lastikler yerine dolgu lastikler de kullanılabilmektedir. Havalı olan lastiklerde tüm yükün lastik içerisindeki havaya yüklendiği bir lastik çeşidi olarak bilinir. Dolgu lastikler ise yeni nesil üretim teknolojileri sayesinde daha güçlü bir performans ve uzun ömür sunar. Bu tür konular forklift aracının performansına etki etmesiyle bilinir. Seçilecek lastiğin kullanım ömrünün uzun olması ve forklift üzerindeki ağırlığı rahatça taşıyabilmesi önemli bir konudur. Kullanılacak lastik boyutunun doğru seçilmesi de forklift motorunun ömrü konusunda kullanıcıya yardımcı olabilir. Nitekim yanlış boyutta seçilen bir lastiğin motorun zorlanması ve teklemesine neden olabileceği bilinmektedir. Ayrıca forklift için büyük olan bir lastiğin daha fazla yakıt tüketeceği de saklanamaz bir gerçek haline gelmiştir.

Forklift Araçlarında Doğru Lastik Kullanımı

Günümüzde ağır yüklerin vazgeçilmezi konumuna gelen forklift araçları, doğru lastik seçimiyle daha performanslı bir şekilde çalışabilmektedir. Lastik kullanımın uzun ömürlü olması açısından doğru ebatlar içerisinde tercihler yapmak uygun olacaktır. Ayrıca forkliftin nerede ve nasıl kullanılacağına da bağlı olarak lastik seçimi yapılabilir. Zira, engebeli bir arazi ile çamur ve topraklı bir arazide kullanılabilecek lastik türleri farklı olabilir. Yanlış lastik tercihi, forklift aracını da yanlış bir şekilde yönlendirebilir. Hangi tür işte kullanılacağını önceden belirlemek ve buna göre lastik seçimleri yapmak har zaman doğru bir seçenek olacaktır.

Yanlış ebatlarda tercih edilen lastiklerin verdiği zarara ek olarak, aşınmış lastikler de forklift performansına önemli derecede etki etmektedir. Aşınmış bir lastiği kullanmak günlük performansı zarara uğratabileceği gibi, kullanmaya devam edilmesi de forklift üzerindeki motorun kullanım ömrünü azaltacaktır. Aynı zamanda yakıt tüketimini de hızla eritebileceği gibi, günlük yapılan işlerin aksamasına da neden olabilir. Aşınmış bir lastik motor şanzımanındaki yıpranmayı arttırır. Bu sebeple motorun daha ağır çalışmasına ve forklift üzerindeki baskıyı daha derinleştirmesine yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı forklift araçlarında doğru lastikler tercih etmek gerekir. Havalı lastikler kullanılacaksa doğru hava basıncı, dolgu lastikler kullanılacak ise içerisinde kauçuk dolguların kullanıldığı lastikleri tercih etmek doğru olabilir. Ayrıca kullanılacak lastiğin boyutu da yine yakıt tüketimi ve motor sağlığı açısından oldukça önem arz eder.

Lastiğin Kullanım Ömrü

Lastiklerin kullanım ömürleri kullanım biçimlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru lastiğin tercih edilmesi durumunda otomatik olarak lastik ömrü de uzayacaktır. Ancak yanlış boyutlarda bir lastik seçimi kısa ömürlü olacağı için verimlilik açısından da düşük olacaktır. Yakıt tüketimi ve motor kullanımının ağırlaşması durumları göz önüne alınarak doğru türlerde ve boyutlarda lastik seçimi yapmak büyük önem taşımaktadır. Aşınmış ve fazla kullanılmış lastiklerde aşınma ve yıpranma söz konusu olduğu için fazla süreyle kullanılmaması da zaruridir. Aşınmış bir lastiğin her an patlak verme ve gündelik işleri yarı yolda bırakma gibi kötü huyları bulunmaktadır. Bu sebeple tercih edilecek lastiğin boyutu ve türü büyük önem taşımaktadır.