İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Forklift Bakım ve Onarımı Nasıl Olmalıdır?

Forklift Bakım ve Onarımı Nasıl Olmalıdır?

Forkliftin düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Forkliftin uzun ömürlü olması, iş sağlığı ve güvenliği için bu konu oldukça önemlidir. Bakım işlemi nasıl yapılır? Bu işlemler ne kadar sürede yapılmalıdır? gibi sorulara bu yazımızda sizler için yanıt arayacağız.

Forklift bakımı yapılırken dikkat edilen bazı noktalar vardır. Forklift düz bir zemin üzerindeyken motorunun yağ seviyesi kontrol edilmektedir. Yağ seviyesi gösterge çizgisinin altında kalıyorsa seviye çubuğunda yer alan göstergenin olduğu yere kadar yağ ilavesi yapılmaktadır.

V kayışının aşınma miktarına, gerginliğine, kenarlarının yıpranma durumuna, enine boyuna çatlaklar olup olmadığına ve yağlanma seviyesine bakılmaktadır. Bu noktaların mutlaka forklift bakımı yapılırken kontrol edilmesi gerekmektedir.

Soğutma sisteminde su deposunun doluluğunun mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Depoda yakıt olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Forklift çalıştırılarak, yakıt sızıntısının olup olmadığına bakılmalıdır. Hava filtresinin temizliği yapılmalıdır. Motor kulağı, bağlantıların sıkılığı gibi kontrollerin haftada bir kez yapılması gerekir.

3 Aylık Forklift Bakımı

Günlük ya da haftalık olarak yapılan bakım işlemlerinin hepsi 3 aylık bakım işleminde yapılmaktadır. Mazot ve yağ filtreleri yerinden çıkarılır ve temizliği yapılır. Filtre elemanları eğer gerekli görülürse sökülüp değiştirilir. Supaplar ve ayarları kontrol edilmektedir. Pompa ve enjektörler gözden geçirilir. Radyatör temizliği yapılır ve soğutucu boruları kontrol edilmektedir. Radyortörlerde çatlak ve su sızıntısı gözlemlenirse bur durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Mazot şişesi ve mazot otomatiği temizlenmektedir.

6 Aylık Forklift Bakımı

Motor yağı değiştirilir. Yağ ve mazot filtrelerinin temizlenmesi gerekir eğer değiştirilmesi gerekiyorsa bu parçaların değişimi yapılır. Motor bağlantıları sıkılmaktadır ve kontrolleri sağlanır. Supap ayarlarının imalatçı firmanın vermiş olduğu sınırlar içerisinde olup olmadığına bakılır ve kontrollerin ardından ayarları yapılır. Pompa ve enjektörleri mutlaka ayarlanmalıdır. Günlük ve haftalık bakımlarda yapılan işlemler 6 aylık forklift bakımında yapılmaktadır.

Bunların dışında aynı zamanda 6 aylık forklift bakımında yapılacak işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Motor kompresyon testi yapılır. Üst kapak cıvataları sıkılır.
  • Buji, platin ve supap ayarları yapılır.
  • Araç sehpalar üzerinde kaldırılır ön ve arka kampanalar sökülür, fren balataları silindirleri ve rulmanları ile kelepçeleri kontrol edilir.
  • Debriyaj yerinden sökülmeden ayarları kontrol edilir. Ayar değerlerin sağlanmıyorsa yerinden sökülüp gerekli parçalar değiştirilir.
  • Şanzuman ve diferansiyelden aşırı ses gelmediği durumlarda yalnızca yağ kontrol edilir.
  • Direksiyon ve rot sisteminde burçlar rot başlan ve ön düzen ayarlarının kontrolü sağlanır.
  • Kardan milinin mafsalları ve gresörlüklerde bulunan  yağ kontrol edilir.
  • Soğutma sisteminde bulunan radyatör, termostat, hortum, V kayışı kontrolleri yapılır.
  • Şasi ve karoserde çatlak oluştuysa ya da hasarlı yerler varsa bu kısımlar onarılır. Boyası bozulan alanlar yeniden boyanır.
  • Lastik bakımı yapılır ve gerekli durumlarda balans ayarları yapılır.
  • Dizel forklift motorlarında enjektörler yerinden sökülerek temizlenir ve yeniden ayarları yapılır.
  • Yakıt pompasında herhangi bir sorun gözüküyorsa söküp temizlenir ve arızalı parçalar değiştirilip yeniden ayarları yapılır.

Forklift bakım ve onarımı yapıldığı zaman araç çok daha uzun ömürlü olur. Daha az masraf çıkarak araç ile yüksek verim elde edilmektedir. Bu nedenle forklift bakım ve onarımlarını ihmal etmemek gerekir.